Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

onsdag 30 september 2009

Bonannus av Pisa

Det finns många märkvärdiga portar och inte bara i Florens. Ghibertis storartade verk - "paradisets port" - till baptisteriet i Florens har jag tidigare skrivit om i min förra blogg (här).

Nästan alla turister i Pisa står och tittar upp mot det lutande tornet med ryggen mot en av de vackraste bronsportar jag någonsin sett. Det gäller den av domens portar som vetter mot tornet och vars upphovsman är arkitekten Bonnanus, han som också gjorde ritningen till tornet. Vi talar nu om 1180-tal. Man kan se portarnas placering till vänster i bilden här:

Den nedersta bilden visar en detalj, en scen som skildrar födelsen i Betlehem. Kan tyckas vara skulptur av ett väl grovt och enkelt utförande jämfört med den mer sofistikerade renässans som Ghiberti representerar. Men titta en gång till! Är inte detta en mästerlig, nästan modernt stiliserad framställning som starkt och enkelt lyckas förmedla något både naturligt och drastiskt om den legendariska situationen. Bonnanus som en bättre sorts Bror Hjort, ungefär.

Grottan med barnet i krubban och vakande oxe och åsna. Maria trött och vilande. Josef tankfull med huvudet i vänster hand. Ett par baderskor som stjälper vatten i ett kar. Och därovan fåren med de musicerande herdarna i sina toppluvor och änglarna med sina välsignande gester.


Bonannus av Pisa var namnet. Han borde bli berömd för mer än tornet.

(Bilderna är klickbara för detaljgranskning)

4 kommentarer:

Bodil Z sa...

Det är en underbar bild du har längst ner här. Så härligt tydlig - de toppluviga herdarna, den vilande Maria, allt kommer till fullo till sin rätt och du visar verkligen konstnärens storhet.

Einar J sa...

Hej Bodil!
Roligt att du också uppskattade detta konstverk. Italien har ju ofattbara mängder av konstskatter, och man kan alltid göra storartade upptäckter vid sidan av det som guideböckerna anger som "måsten".
Bonnano blev för mig en sådan upptäckt denna gång.

Karin sa...

Hej Einar! Remember me? Jag skrev under en kort period en blogg på AB under namnet Karins Kalejdoskop. Jag tröttnade ganska snart. Det mesta var faktiskt inte läsvärt. Dina inlägg läste jag med intresse! Nu ska jag lusläsa allt du skrivit om Italien för jag och maken ska åka till Florens några dagar i månadsskiftet oktober/november. Kanske hinner vi med en tur till Pisa också. Du har kanske några måste-veta-tips om Florens? Vi har preliminärt bokat ett hotell som heter Panama. Är det något att ha? Om du vill får du gärna maila mig! hagestad@hotmail.com

Karin sa...

Jag kom iväg till Florens och även till Pisa. Hotellet var ok och låg precis i utkanten av centrum. Du kan via denna länk se mina bilder:

http://www.facebook.com/album.php?aid=119242&id=794558336&l=296064abe8