Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

onsdag 21 mars 2012

Serenad i en ny vår


En dag som denna med flödande sol och leende människor på promenad utan hattar och handskar kan en serenad vara på sin plats. Varför inte ett stycke kammarmusik av Max Reger? Hans "Serenad för flöjt, violin och viola", op.141a, spritter av liv och bejakelse i första och sista satsen, med en mer eftersinnande stämning i mellansatsen. Man kan gott och väl tolka den som en hälsning till våren.

Den här musiken är komponerad sent i hans liv, den korta, men fria och lyckliga tiden i Jena, dit han flyttade till ett eget hus efter en konvalescens som slutade med att han sade upp sig från tjänsten som kapellmästare i Meiningen. Nu är det inte Bach eller Brahms han har i tankarna, utan ett annat musikens under - Mozart. En ny vår och han förenklade sin stil. Men tiden var utmätt, bara något år senare var han död, endast 43 år gammal.

Här kan man lyssna till serenaden: första, andra och sista satserna.

Inga kommentarer: