Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

fredag 8 juli 2011

Palazzo Ducale, Mantova


Mantovas Palazzo Ducale är som jag tidigare nämnt ett omfattande byggnadsverk, i själva verket ett konglomerat av palatsbyggnader med flera borggårdar och trädgårdar och ett kastell (Castello di San Giorgio) med vallgrav och allt. Det rör sig om fem hundra rum med en sammanlagd yta på 32 000 kvadratmeter. I ett av tornrummen i kastellet finns det berömda Camera degli Sposi med Mantegnas mästerliga fresker av hovets härskare Ludovico II Gonzaga med familjÄtten Gonzaga regerade för övrigt Mantova oavbrutet från 1328 ända fram till 1707.

Palatset rymmer en mängd konstskatter utöver Mantegnas fresker, bland annat en berömd målning av Rubens och underbara gobelänger designade av Rafael.

Här följer några av de foton jag tog av exteriörens många fantasieggande sidor.
Foto: EJ

4 kommentarer:

Lennart Erling sa...

Jag ser dina Italienrapporter först nu. Och vill bara brista ut i sång: "Jag längtar till Italien..." (Men förskonar min omgivning)

Einar J sa...

Jo, jag känner till den tendensen att vilja stämma in i Birger Sjöbergs skönhetslängtan!
Resan är över för den här gången, men intrycken finns kvar. Och därför även ett och annat kvar att blogga om också...

Bodil Z sa...

Intressant med alla dessa vackra bilder från Mantova. Där har jag aldrig varit, men det ser onekligen lockande ut. Palazzo Ducale påminner lite om det i Ferrara verkar det som.

Einar J sa...

Hej Bodil!
Ja, det är alldeles riktigt. Ferrara har ju samma slags stadsstatsbakgrund, och som du säkert vet finns det kopplingar mellan furstefamiljerna Gonzaga och Este (Mantova resp. Ferrara). Den mest kända är Isabella d´Este, som gifte sig med Francesco II Gonzaga och blev en av renässansen största kvinnogestalter.
Till och med kastellen har uppenbara yttre likheter.
Jag är säker på att du kommer att bli förtjust i Mantova, även om jag förstått att Ferrara har en alldeles särskild plats i ditt hjärta.