Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

söndag 7 december 2014

Dotter SionEn bloggkollega gjorde mig häromsistens uppmärksam på en dubbel-cd (Harmonia Mundi) med Ludwig van Beethovens samtliga verk för piano och cello. Eftersom en av mina favoriter bland de yngre pianisterna - Alexander Melnikov - spelar på den tillsammans med cellisten Jean-Guihen Queyras blev jag både nyfiken och förväntansfull. Jag lyssnade och gladdes och har sedan upprepade gånger återvänt till detta fina samspel. Musiken är fantastisk och man påminns än en gång om Beethovens kammarmusikaliska storhet.

Förutom de fem sonaterna, som naturligtvis utgör huvudsaken, bjuds också tre variationsverk. Två är charmfulla variationer på kända arior ur Mozarts  "Trollflöjten" medan det tredje varierar ett likaså känt tema från Händels oratorium "Judas Maccabaeus", nämligen See, the conquering hero comes.

Den melodin känner nog de flesta igen som en psalmmelodi, eftersom den sjungs rätt flitigt i adventstid med texten som börjar Dotter Sion, fröjda dig. Visserligen tar de här tolv variationerna slut efter cirka tolv minuter, men man får knappast känslan av att det beror på att Beethovens idérikedom skulle ha sinat.

Det är en i högsta grad passande musik att fröjdas åt i denna fortsatt novembergrå december.

På Spotify kan man lyssna till den här.
Se Thomas Mattssons recension här.

2 kommentarer:

Thomas Mattsson sa...

En underbar inspelning, som ofta hamnar i min CD-spelare.

Einar J sa...

Ja, jag är glad att du uppmärksammade den åt mig!