Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

torsdag 10 mars 2011

Förberedelser för avfärd


Jag förbereder mig för resan till Budapest. I morgon bitti går flyget. Packar för fyra dagar. Vårtemperaturer i sol väntar, enligt BBC:s väderrapporter. Alltså kavajväder, åtminstone på dagarna. Ser framför mig en Tokaji Aszú och en bit gåslever.

Kamera. Forinter. Biljetter. Biljetter även till Operan (Bellinis "Norma") och till en konsert med Budapest Festival Orchestra (Wagner-program). Bok? Blir väl inte så mycket läst under så få dagar, men flygresor bör alltid garderas med åtminstone en bok. Överväger en oläst Peter Esterházy, men den är för tjock och tung att släpa på. Sneglar åt Arthur Koestlers "Domens dag", som jag läste en gång i tjugoårsåldern och gärna skulle vilja läsa om. Stannar till sist vid en antologi som även den har många år på nacken: Sex ungerska poeter (Svalans Lyrikklubb, 1968).

Sätter till sist på mig hörlurarna och lyssnar till en nyinköpt inspelning med Bela Bartoks violinsonater med Isabelle Faust, där även den märkliga sonaten för soloviolin ingår.

Kärv musik. Absolut musik. Stiliserad folk lore. Sfärernas ensamma musik. Fragil men stark. En annan skönhet än den gängse.
Bilden: Budapest-operan på ett gammalt vykort från 1901.

3 kommentarer:

Inre exil sa...

Einar, önskar dig en trevlig resa. I sommar åker min hustru till samma stad. Njut musiken och det du får i glasen!

Bodil Z sa...

Fint vykort! Ja, du har nog "kavaj-väder" nu, för Budapest-vädret är nog rätt likt det vi har här i Zagreb och här är det just nu ett som lockar folk till uteserveringarna vid Tkalciceva, där jag nyss satt med min turkiska kollega Güldane...

Einar J sa...

Tack till er båda!
Jag är tillbaka efter en fin resa som bjöd på mycket,inklusive fint kavajväder.
Återkommer med reserapport.