Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

fredag 2 februari 2018

Några musikaliska höjdpunkter under våren 2018



Jag har just investerat en hel del slantar i de konserter jag absolut inte vill missa denna musikaliskt sett så överrika vår.

Ett par fina evenemang hör redan till det förgångna. Riccardo Muti blev tyvärr sjuk och fick reseförbud av sin läkare, men han ersattes av Manfred Honeck som bibehöll programmets tonsättare, Schubert och Brahms, dock med andra symfonier än de som Muti tänkt sig. Hoppas att Muti återkommer till filharmonikerna med Schuberts fjärde, den "tragiska", som jag var mest förväntansfull inför.

Det andra redan hörda, "Elektra" på Kungliga Operan, har jag redan sagt min entusiastiska mening om i föregående inlägg.

Närmast väntar nu Mahlers åttonde symfoni i Berwaldhallen i morgon, lördag. "De tusendes symfoni" som den döpts till har visserligen inte tusen men närmare tre hundra medverkande - stor symfoniorkester, flera körer och inte mindre än åtta sångsolister. Med tanke på att dessa resurser inte står arrangörerna till buds varje år, eller ens varje decennium, gäller det att passa på. Redan utsålt, såg jag i annonsen i morse.

Senare i februari följer Beethovens nia i Stockholms Konserthus. Nog sagt. Franz Welser-Möst dirigerar filharmonikerna.

I slutet av mars styr jag kosan mot Berwaldhallen igen. Mozarts c-mollmässa är hans bästa sakrala verk. Daniel Harding och SRSO tillsammans med Radiokören och solister borgar för en andlig högtidsstund.

I april kommer Freiburger Baraockorchester på besök, med två pianokonserter av Mozart (nr 17 och nr 9). Dessutom en Sinfonia av J C Bach, dvs en av de begåvade sönerna. Solist och dirigent i en och samma person: Kristian Bezuidenhout. Konserthuset i Stockholm.

Och maj månad börjar stort med Wienfilharmonikerna på besök i sällskap med Zubin Mehta, även det i Konserthuset. Leonard Bernstein och Mahlers femma på programmet. I samma hus kan man återse Herbert Blomstedt med en Berwald-symfoni och Berlioz´ Symphonie Fantastique i mitten av månaden.

Och den 20 maj finns en av de riktigt stora pianisterna på plats, nämligen amerikanen Murray Perahia. Program meddelas senare, men vi kan säkert vänta oss Bach, kanske också Mozart eller Schubert.  

Detta är bara ett axplock bland de största attraktionerna, där det gäller att vara ute i tid för att få fatt i biljetter. 

Bilden: Wienfilharmonikerna.

Inga kommentarer: