Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

fredag 18 maj 2012

Dietrich Fischer-Dieskau, 1925-2012Barytonsångaren har lämnat oss. Jag skriver mycket bestämt i bestämd form. Det fanns ingen sångare i barytonläge som under 1900-talet kunde mäta sig med honom. Hans inflytande på framför allt lied-sångens område har varit och är enormt. Hela den klassiska repertoaren omfattade han, men han sjöng även verk av samtida kompositörer som Benjamin Britten och Frank Martin. Oförglömliga är hans tolkningar av Schubert, Schumann och Wolf, och karriären på operascenen var även den storartad.

Han var en gammal man vorden, pensionerad från sångestraden sedan början av 90-talet. Ändå känns det sorgligt, som när en epok definitivt går i graven. En av de riktigt stora inom sångens och musikens område finns inte längre i livet, men otaliga är de inspelningar som fortfarande finns och som länge än kommer att vara referensverk.

Jag länkade vid något tillfälle i min förra blogg till ett klipp på Youtube, som speglade något av storheten i detta konstnärskap. Ta till exempel samspelet mellan Svjatoslav Richter och Fischer-Dieskau under en repetition av Hugo Wolfs dramatiska "Feuerritter", som finns här. Samma stycke som helhet på en konsert tjugo år senare här. Hör också här "Ich habe genug" ur Bach-kantaten BWV 82.

Inga kommentarer: