Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

måndag 28 februari 2011

Sekulariseringens faktum?

Jag läser följande i Jonas Thentes mediekrönika i dagens DN:

Jag är övertygad om att om Jesus stigit ned på jorden och hållit en ny bergspredikan på Youtube, så hade tittarsiffrorna ändå varit högre för något klipp med en grabb som blir biten i röven av av sin sköldpadda.

Jag känner igen temat från andra predikanter i andra predikstolar: Skulle vi känna igen honom om han kom tillbaka? Men kanske gäller frågan inte bara om hans budskap kunde hävda sig mot den billigaste underhållningen på nätet, utan huruvida Jesus alls skulle väcka något intresse. Va? Vem? Jesus? Bergspredikan?

Risken finns förstås att både Thente och jag själv underskattar det världsvida rabalder som skulle kunna uppstå kring Jesu återkomst, eftersom vi båda lever i ett av världens mest sekulariserade länder. En sekularisering på gott och ont, om än i huvudsak på gott, skulle jag vilja säga. Även om jag djupt beklagar den obildning som också är en del av problemet.
Vi slipper i alla fall det till ett löfte förtäckta hot som påståendet på bilden ovan oftast varit ett uttryck för.

Bild: Solja´s photostream

2 kommentarer:

Inre exil sa...

Einar
kan inte låta bli att nämna en sak som Alvar Alsterdal (frid över hans minne) berättade för mig på 1980-talet, på tal om obildning. En jul i London hade man frågat den lilla flickan vem som föddes i stallet. "My little pony" var hennes självklara svar.

Einar J sa...

Thomas, tack för den lilla anekdoten!
Onekligen mycket rolig, och samtidigt ett sorgligt exempel på vad jag menade!