Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

fredag 6 augusti 2010

Stockholm, fredag 6 augusti, skärgårdstur

En tur i Stockholms skärgård med någon av de gamla skärgårdsbåtarna en solig sommardag är en upplevelse som är lätt att underskatta för dem som i likhet med mig vant sig vid att ha denna fantastiska arkipelag relativt nära till hands.

Jag försökte tänka mig in i rollen som utländsk turist som för första gången besöker Stockholm och har sådan tur med vädret som vi hade idag. Det torde vara omöjligt att inte bli tjusad och betagen, kanske också börja drömma om ett sådant där välskött svenskt hus nära vattnet med egen brygga där något slags flytetyg, inte nödvändigtvis stort och märkvärdigt, ligger förtöjt. Ungefär som jag själv, tänkte jag, under årens lopp vid mina besök i olika delar av Italien drömt om ett hus i naturskön miljö.

Dessa trädbevuxna öar och holmar i tusental utgör naturligtvis en alldeles enastående anblick för sjöfararen. Vyerna skiftar snabbt, ena stunden befinner man sig i ett sund med tät vegetation på båda sidor, andra stunden på en vidöppen fjärd där endast en smal landremsa skiljer himmel från hav.
Från sjösidan ser man stan med en överblick som aldrig annars, som här när Gamla Stan närmar sig förut.
Även i land erbjuder Stockholm utsökta möjligheter att vistas nära vatten. En promenad längs Norr Mälarstrand rekommenderas, gärna i kombination med en middag i den sjunkande kvällssolen. Stekt gös och rosévin på restaurang Mälarpaviljongen var vad G och jag unnade oss efter sjöturen.


Norr Mälarstrand - där man långa stycken går i sällskap med pilträden. Ibland också under dem. En sådan vacker dag i Stockholm är väl värd inte bara en omväg utan en särskild resa. Även från avlägsna orter.

3 kommentarer:

Berith sa...

Vackert! Nu har ni kvar att göra Göteborg sett från havet...

Einar J sa...

Jo, även Göteborg har en vacker skärgård, av en annan karaktär än Stockholms.
Jag minns ju återbesöket på Vrångö häromåret. Också det väl värt en ny, särskild resa.

ch-se.blogspot.com sa...

Vilka underbara bilder från min barndoms stad. Inget går upp mot att vara vid havet. Tack för att du visar oss allt detta vackra.