Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

onsdag 28 juli 2010

En annan gammal port

Den som följt mina inlägg en tid vet att jag är svag för portar av olika slag. Oftast är det ju gamla kyrkliga konstverk från medeltid eller renässans jag fastnat för, men även som resenär i Sverige kan man stöta på intressanta portar som sätter fantasin i rörelse. I detta fall en dörr till ett härbre, om jag minns rätt från tidigt 1500-tal, som naturligtvis saknar all konstnärlig prakt men vars lås omedelbart drar blickarna till sig som den enda - mycket funktionella - utsmyckning porten äger. Slutenheten understryks av det moderna hänglåset, samtidigt som tidens tand skapat en glipa till det inre.

Ett härbre är ett förrådshus höjt över marken för att bland annat skydda mot ovälkomna fyrfota besökare. Nu verkar det som bara smärre fyrfotingar har en chans att ta sig in detta förmodligen helt tomma rum.

Härbret finns att se på Jamtli i Östersund.

3 kommentarer:

Keri sa...

Jamtli är ett riktigt kul museum tycker jag. Vi var där i början på aril när snön fanns kvar. Då lärde jag mig ordet "härbre" och mycket mer!

Förresten: Hur mår den lille tjuren nu på sommaren? Han föddes en vecka innan vi vistades där.

Einar J sa...

Hej Keri!
Jag hade glömt att du också fastnade för ett härbre vid ditt besök i vintras.
Tjuren missade jag, men annars fanns det gott om andra husdjur: getter, får, tupp och hönor, kor, etc. Det är ju ett ganska stort område, och tjuren gömde sig kanske bakom något träd, vad vet jag....

Einar J sa...

PS. Jag ser nu att det måste vara samma härbre som du också fotograferade.