Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

tisdag 29 september 2009

Tornet i Pisa

Det torn som sedan hundratals år gjort Pisa världsberömt är nu ett minne blott. Som lutande torn, vill säga. Tornet finns kvar, men som framgår av nedanstående bild är lutningen inte längre mycket att skryta med. Det finns ett före och ett efter, här som i många andra sammanhang.

För övrigt är det inte bara detta torn som lutar i Pisa. Även kampanilen som hör till kyrkan San Nicola lutar. Detta har man dock sedan länge åtgärdat genom ett mycket radikalt grepp; man har helt enkelt byggt in klocktornet i den omgivande bebyggelsen. Även denna lutning är efter den åtgärden knappt märkbar.


Det finns uppenbarligen flera sätt att åtgärda problemet med de leriga och instabila grundförhållanden som Pisas bebyggelse vilar på, ett problem som Pisa för övrigt delar med Uppsala. Jag påstår dock inte att min metod för tornupprättande är den enda eller ens den bästa.

Om man vill kontrollera det berömda tornets lutning genom ett eget besök rekommenderas ett nattligt sådant. Min inledande rekognocering skedde tillsammans med ett par kongresskolleger en kväll mot midnatt då vi kunde fritt spankulera omkring på det så kallade mirakelfältet med endast cikadorna i sällskap. Tornet, domen och dopkapellet svagt belyst, eller om det nu var det i marmorn lagrade solljuset som strålade från de fantastiskt vackra byggnaderna.

3 kommentarer:

rosenkugel sa...

Vad synd, tornet som var så speciellt. Jag var där först som ungdom, och senare när det hölls uppe med hjälp av ganska många och mycket starka stålwirar - det kändes inte riktigt bra, och tornet såg ömkansvärt ut. Men tack för informationen och bilderna - nu är man förberedd inför detta nya, på nästa resa till Pisa med omnejd.

Berith sa...

Lutar det eller lutar det inte idag? Om du var full och kameran lutade så blir det ju rakt...

Einar J sa...

Ja, lite synd är det ju, men jag tycker att detta torn är vackert från vilken sida man än ser det, så att säga. ;-)

Till Berith vill jag säga att jag visserligen drack en del mycket gott toscanskt vin, men aldrig mer än att jag var stadig på kamerahanden. Det framgår också av bildens omgivning att varken jag eller kameran lutade.