Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

söndag 22 oktober 2017

Humorlöst på svenska parnassen?En amerikansk författare - Garrison Keillor - har yttrat som sin bestämda mening att svenskarna borde fråntas rätten att utdela Nobelpriset i litteratur på grund av deras fatala brist på känsla för humor i litterära sammanhang.

En ung svensk författare och skribent på DN Kultur - Kristofer Ahlström - har i sin tur tagit attacken på allvar och försöker i en lång artikel med intervjuinslag undersöka om det ligger något i detta. Han börjar med att uppsöka bokhandelns hylla för "roliga böcker". Och snuddar sedan liksom i förbigående vid ett antal namn, varav de flesta är utländska. Goddag, yxskaft!

Ingenting i det han skriver kommer att övertyga amerikanen om att han har fel, den saken är klar. Att kunna skriva en både roande och djupsinnig prosa full av humor är förvisso få författare förunnat.

Jag begriper bara inte hur någon kan skriva en sådan artikel som svar på tal utan att med ett ord nämna Torgny Lindgren.Inga kommentarer: