Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

söndag 21 juli 2013

Jazzlyriska mästareBill Evans, jazzpianots störste lyriker, mötte många olika medmusikanter i spelningar som ofta blev mycket lyckade. Samarbetet med Monica Zetterlund är för svenskar i någorlunda mogen ålder ett exempel som borde vara bekant. Och det finns många andra, bland dem saxofonisten Stan Getz. Också han hade anknytningar till Skandinavien och var, vill jag mena, i grunden en lyriker av samma sort som Evans.

Det visas tydligt nog i ett stycke från en live-inspelning i Belgien 1974, som finns på Youtube här. De spelar "Emily", ett ofta återkommande nummer i den repertoar av melodiskt vackra sånger som Evans var så svag för, och som han älskade att brodera ut i de delikataste av harmonier. Lyssna och njut av välljudet från två syskonsjälars enastående musicerande!


3 kommentarer:

Sven-Erik Klinkmann sa...

Vackert! Kolla också tre klipp med Bill Evans med sin trio (Eddie Gomez, bas och Marty Morell, trummor) hemma hos den finske kompositören Ilkka Kuusisto i Drumsö 1969 eller 1970. Det finns tre klipp på youtube från inspelningarna hemma hos Kuusisto, ett med Emily, ett med Alfie (av Burt Bacharach och Hal David) och ett med Nardis (av Miles Davis) samt en hel del tankar från Bill Evans sida om hur han ser på jazzen och musiken. Intervjuare är den finska tv:ns grand old man, Erkki Toivanen, som gick bort år för ett par år sedan.
Se http://www.youtube.com/watch?v=dvxD3LgD4yk&list=PLZmPembkHd8u2kTUtyRpEAJ3gyYuMHpKF

och http://www.youtube.com/watch?v=7K2VxqOt9oA&list=PLZmPembkHd8u2kTUtyRpEAJ3gyYuMHpKF

och http://www.youtube.com/watch?v=kcMWov0_TAE&list=PLZmPembkHd8u2kTUtyRpEAJ3gyYuMHpKF

Einar J sa...

Tack för dessa fantastiska länkar, Sven-Erik! Underbart spel, naturligtvis, men också intressant att höra Evans kommentera sin musik.
Sen var det ju ett imponerande vardagsrum som denne Ilkka Kuusisto kunde erbjuda som jazzklubbsarena.... :)

Sven-Erik Klinkmann sa...

Roligt att du gillade länkarna, hittade dem av en slump! Jo, både vardagsrummet och pianot var minst sagt imponerande, och Bill Evans i finfin form.