Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

fredag 13 april 2018

Andalusien väntarVårens resa går till Andalusien. Äntligen ska den resan bli av. Jag har länge nog önskat bese detta kulturhistoriskt så viktiga hörn av Europa, med platser som Sevilla, Granada, Cordoba och Cadiz. Förutom morisk arkitektur, flamenco och försommarvärme bespetsar vi oss på sydspanska delikatesser och inte minst att få utbilda oss i de sherrysorter som hör till regionens specialiteter.

Till den stämningsskapande förberedelsen hör förstås att lyssna till musik. Manuel de Falla, född 1876 i Cadiz, är det givna förstahandsvalet. Med sin starka anknytning till folkliga källor, inte minst flamencon, representerar han Andalusien mer än någon annan. "Nätter i spanska trädgårdar" lär vi inte få uppleva, men förhoppningsvis ändå i dagsljus. 

Första satsen i nyss nämnda verk ska ju återspegla Generalife, den borg- och trädgårdsanläggning som ligger i anslutning till Alhambra i Granada, medan den tredje och sista satsen beskriver trädgårdarna i dalsidorn vid Cordoba. de Falla bodde i Granada på 20-talet, men flydde undan Franco-regimen till Argentina när vännen Federico Garcia Lorca arresterades och avrättades. Här en av Lorcas vackra dikter: 

Gryning

Men som kärleken
är sångerna
blinda

Över den gröna natten
lämnar sångerna
spår efter
glödande lilja

Månens köl
river upp violetta moln
och pilkogren
fylls av dagg

Ack, men som kärleken
är sångerna
blinda

(Tolkning av Ingmar Simonsson/Martin Tegen)

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Så härligt att förbereda sig för en resa med musik och litteratur! Jag hoppas på inlevelsefulla reseskildringar när det blir dags.

Einar J sa...

Det kan ju tänkas. Hoppas också på det. ;)