Nej, jag ska inte skriva om musik nu. Det är det väl i och för sig få som tror, eftersom Bokmässan i Göteborg är mer etablerad i folks medvetande än vilken mässa som helst i musikens värld. Och generellt är ju en mässa i vår tid en marknadsplats och ingenting annat.
Den börjar på torsdag och pågår helgen ut, och det är första gången för mig. Min anledning att närvara är ingen egen publikation, jag ska bara hjälpa till vid en av montrarna där de litterära sällskapen håller till.
Jag är nämligen sedan starten med i styrelsen för Emil Hagström-sällskapet, som den här gången ska försöka sprida kunskap om denne finstämde skald från Ångermanland, Klara och Roslagen, och det i ett hav av böcker som allt mindre verkar ha med litteratur att göra. Ja vi får se hur det kan gå.
Nog kan det bli intressant vid några scener och seminarier, inte minst för att ett tema är ungersk litteratur i år. I den finns mycket som intresserar mig, även av författare som jag ännu bara ytligt känner till. Det påminns jag bland annat om när jag läser senaste numret av Lyrikvännen, som presenterar flera nu levande ungerska poeter.
Jag läser nu också den andra boken på svenska av Lázsló Krasznahorkai. "Satantango" heter den, och är en föregångare till den djupt imponerande "Medvetandets melankoli" som jag tidigare skrivit om.
Att mässan för första gången introducerar en scen för psykologi får jag väl med anledning av min yrkesbakgrund närma mig med viss nyfikenhet. Jag ser att det där i varje fall finns ett inslag som jag inte vill missa - med Lars Gustafsson i anledning av hans nya roman.
Göteborg nästa, alltså.
Apropå Emil Hagström finns det tyvärr ingen ny samlingsutgåva av hans poesi i handeln, vilket det i synnerhet vid ett sådant här tillfälle borde göra. Man får uppmana folk att uppsöka biblioteken och be dem rota fram det som åtminstone borde finnas där.
På sällskapets hemsida finns i alla fall ett rätt stort antal av Emils dikter utlagda i serien Månadens dikt. Den senaste för innevarande månad är den om backsippan. Den är rätt typisk för denne poet som alltid fann ett nöje i att i viston leka med botaniken och namnen i floran:
Och är du...
Och är du backars glädje
och nakna häckars blom
och längesedan vissna
vårars vita bröst,
nog vill jag lustigt leka
den leken om igen,
min blyga Pulsatilla,
min lilla ögontröst!
Bilden: Emil Hagström
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar