Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

lördag 3 maj 2014

Spaniens högsta bergJag har varit i helvetet, om inte ända in i så vid porten, eller i varje fall inte långt därifrån. Så långt var det smärtfritt och vackert, mycket vackert.

Pico de Teide, Spaniens högsta berg, är en vackert sockertoppsformad och snöfläckad vulkan på Teneriffa som reser sig 3 718 meter över havet. Bara två andra av jordens vulkaner är större än den. Omgivningarna är sedan 1954 en nationalpark med unik växtlighet på vulkaniska bergarter som så här års är särskilt betagande.

Med kabinbanan fattades bara 163 meter till kratern, porten till helvetet enligt vad guancherna, urbefolkningen, en gång trodde. Jag har aldrig andats så tunn luft förut, och kanske var det lika bra att man måste inhämta skriftligt tillstånd för att tillåtas forcera den sista sträckan till fots. Så nu vet jag det, för att nedstiga i helvetet måste man först bestiga ett mycket högt berg, Spaniens högsta.

Bilderna får tala för sig själva.

Följande bilder är från kabinbanan eller dess övre station.

Foto: EJ (Bilderna är klickbara!)

Inga kommentarer: