Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

tisdag 24 april 2012

Våren flyktar hastigtÄntligen ordentlig vår i luften efter en hittills bedrövlig aprilmånad. Kall och mulen har den varit. Som hundägare kan man med hög trovärdighet konstatera den saken. Alltför ofta har duggregnet hindrat det skyfall av ljus som hör årstiden till och som vi så väl behöver. Nästan förvånad har jag kunnat notera den nya grönskan i träd och buskage, liksom att magnolians nakna kvistar som vanligt visat sina svullna blomknoppar. När nu också scillan på allvar invaderar gräsmattorna är det trots allt ett segertecken.

Om man detta år inte kommer att kunna ge J L Runeberg rätt i versraden "Än i höstens dagar gläda vårens minnen" så kan man i det längsta hoppas att han får rätt i att "Än i vinterns dagar räcka sommarns skördar". Under alla omständigheter har han rätt i slutklämmen i sin dikt "Våren flyktar hastigt":

Fritt må våren flykta,
Fritt må kinden vissna,
Låt oss nu blott älska,
Låt oss nu blott kyssas.

I Jean Sibelius tonsättning har det blivit en ännu bättre dikt. Sjungen av Birgit Nilsson en riktigt övertygande dikt. Hör här.

Foto: EJ.

Inga kommentarer: