Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

måndag 30 april 2012

Valborg - sopornas festValborg stundar och jag bor som ni vet i Uppsala. En del vänner i förskingringen, en gång studenter här, blir nostalgiska och avundas allt det festliga som vi som blev kvar här får uppleva, år efter år. Och de blir lite frågande inför den måttliga entusiasm de numera märker från många av oss naturaliserade uppsalabor.

Visst kan man försöka välja det genuint festliga och bortse från avigsidorna, men uppriktigt sagt blir det allt svårare att glädjas åt denna helg. I varje fall om vackert väder lockat ut en i det fria och man tvingas kryssa bland fylleristerna och vada i krossat glas och tonvis med skräp. I varje fall om man inte bedriver studier i det offentliga pissandets sociologi.

Kommunen gör så gott den kan för att minimera svineriet. I år har man tydligen upphandlat en imponerande samling bajamajor av en firma med det passande namnet Toabolaget, vilket utan minsta skämtsamhet logotyperas på dörrarna. Dessutom har man utplacerat mängder av kravallstängsel som kopplats i trianglar som upphängningsanordning för fem, sex gula plastsäckar vardera. Hundratals säckar bara i parken bakom Ekonomikum.

Allt förgäves kan jag redan nu meddela efter en kvällspromenad med hunden. För vad hjälper det att devisen på sopsäckarna lånat formuleringen från de sälla tider när inte ens den obstinataste tonåring släppte sitt hopknycklade kolapapper på marken: "Håll Sverige rent". Nej, festen har redan börjat och drivorna av skräp lyser i mörkret medan säckarna vajar tomma i den stilla vinden.

Det här blir riktigt gnälligt, men just denna attityd till nedskräpning övergår mitt förstånd. Ingen riktig fest om man inte får täcka parkernas gräsmattor med så mycket sopor som möjligt med undantag för den plätt där man lyckats pressa ner sitt eget lilla arsel?

Jag missunnar ingen upplevelsen att ha tömt en eller annan burk för mycket och allra minst en skön champagnefrukost i det gröna. Men den nordiska karnevalen har något besynnerligt omoget och intelligensbefriat över sig.

Foto: Erik Ottoson Trovalla/Nordiska Museet. Ekonomikum-parken, Valborg 2010.

Inga kommentarer: