Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

måndag 9 april 2012

Albrekt Ymmenhusens storverk i Härkeberga
Härkeberga kyrka. Jag har varit där förut men i påskhelgen gavs tillfälle till ett återbesök. Byn Härkeberga ligger norr om Enköping och är känd för sin medeltidskyrka med den tyske invandraren Albrekt Ymmenhusens (alias Albertus Pictor) kanske mest berömda målningar, vilka i övrigt kan beskådas i ett stort antal kyrkor i Mälardalen.


Det är som helhet ett otroligt vackert kyrkorum, och inte bara på grund av takets och väggarnas ofta drastiska illustrationer till Gamla och Nya Testamentets berättelser. Här finns till exempel också ett krucifix och en predikstol, även de medeltida, som bidrar till att helheten verkligen framstår som en sevärdhet utöver det vanliga.


Albrekt blev ytterst framgångsrik och bildade som brukligt var på den tiden en verkstad med gesäller och lärlingar. Jag läser nu också att han inte bara var målare, på trä och i kalk, utan även pärlstickare (dvs. broderade mässhakar, altardukar och dylikt) och - organist och musiker.

Vad spelade han måntro, då i skiftet 1400-1500-tal? Vad kunde man fått höra som bänknötare i denna sal när Albrekt på söndagen tvättat sina penslar och i stället satt vid orgeln. Kanske något av Gilles Binchois ur den medeltida samlingen Buxheimer Orgelbuch. Hör här.


Foto: EJ. (Klickbara bilder!)

Inga kommentarer: