Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

torsdag 9 juni 2011

Papegojorna

Bland alla förfärliga klyschor finns det en som trots allt är förfärligast. Den är en favorit bland alla sorters politiker, byråkrater och ombudsmän, alla de som på papperet har något diffust ansvar för att saker och ting är som de är här i världen. Så fort de får en mikrofon uppstucken under näsan och avkrävs en kommentar hör man dem säga: "Detta är fullständigt oacceptabelt".
Fullständigt oacceptabelt. Jag grimaserar av obehag när jag hör det. Det ekar som ur en tom brunn. Detta begrepp, vars innebörd en gång måste ha varit att någonting inte på några som helst villkor kan godtas, har blivit så missbrukat att det tömts på sitt innehåll. Ingen menar längre allvar med det ordet oaccceptabelt. En anständig människa kan inte längre använda det.
Jag noterar att det numera inte heller behöver sägas med minsta eftertryck, utan bara så där automatiskt och oengagerat som när man väntar på att få återgå till sysslorna eller få tala om någonting annat. Ekolaliskt språk, papegojspråk.
"Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt", säger papegojorna och ansluter sig därmed till det rådande opinionsläget.
"Det är helt sjukt", som de unga papegojorna säger.

2 kommentarer:

Inre exil sa...

Einar, maktens språk förändras i tioårsskikt, nu är det just detta som är det flitigast använda. Men man minns tidigare versioner, och de tycks alla ha till avsikt att släta över de uppenbara fel, brister och uppenbara maktmissbruk som röjs. Jag funderar just på det vi fick veta häromdagen, att de riksdagsledamöter som fick gå i september i fjol uppbär mellan fyrtio- och femtiotusen i månaden. Gamle kommunistens, nuvarande miljöpartisten från Lund, Karin Svensson-Smith, log lite rart och sa att hon var den som "motionerat emot detta", men är inte sen att själv plocka ut 44.000:- i månaden. Det motsvarar vad jag får om året i halvtida sjukpension, ja det är till och med mer. Kunde hon inte ha tillagt: "Det är fullständigt oaccceptabelt"??? God helg! Thomas

Einar J sa...

Just precis!
En god helg i detta fagra sommarväder, önskar även jag dig!