Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

fredag 28 juni 2013

Från midsommarlandet åter till SicilienJag packar för Sicilien. Till musik av den sofistikerade Anton Webern, som jag uppskattar alltmer. Det går alldeles utmärkt, eftersom jag börjar i lugn och ro med att skriva en lista över det som ska med. Stryker sedan några ljusa linneskjortor och skriver dessa rader.

När midsommaren på landet och snart hela juni är passerad kan man lika gärna vistas i Italien någon vecka - även om september eller oktober eller någon vårmånad är att föredra i detta rika (jag tänker nu inte ekonomiskt) och skönt sammansatta land. Detta Italien, som jag från norr till söder under alla år sedan 1976 besökt minst en gång per år.

Till packningen hör ett skissblock och givetvis några böcker att läsa i solstolen under ett parasoll. Inte till ljudet av Weberns "Passacaglia", men väl rullande havsvågors brus. Min läsning under sådana ypperliga omständigheter behöver inte vara ljusa och lättsmälta, inte alls. Det mesta i övrigt är ju så lätt att smälta.

Det får i första hand bli några gamla bekanta: Rilke, Quasimodo och Foscolo.

På återhörande!


Foto: EJ


4 kommentarer:

Lennart Erling sa...

Lycklig resa! Till Cefalu igen? Lite avundsjuk kan man bli, med tanke på det ostadiga vädret här. Men högsommaren kommer nog med semestern... Ett litet PS: jag har sysslat med gallring på Högskolebiblioteket i Halmstad,en ofta eftersatt, men nödvändig syssla. Mitt område är V, medicin, och i hylla Vlb, Psykiatriska behandlingsmetoder, stötte jag på en avhandling av en viss E.J. Den gallrades inte...

Einar J sa...

Nej, är det verkligen sant! Nå, utan att skryta - min avhandling slutsåldes snabbt eftersom den var intressant för framför allt psykoterapeutiska praktiker.
Det var länge sen jag tittade i den, men kanske finns där vissa avsnitt som fortfarande kan ha sin relevans för diskussionen kring den psykologiska behandlingsverksamhetens gränser. Nyligen har ju genom den nya versionen av DSM (det psykiatriska diagnossystemet) den eviga diskussionen om vad som ska betraktas som störningar och inte fått nytt liv. Det som intresserade mig mest var emellertid en analys av psykiska hälsobegrepp i relation till den meningsskapande verksamhet som psykologer utifrån sina teorier förmedlar i sin praktik. Det gäller ju som bekant inte bara psykisk sjukdom utan även, och kanske i än högre grad, oro, existentiell vilsenhet och bristupplevelser av olika slag.
På grund av ett fatalt missförstånd från min sida blev dock vissa kapitel aldrig ordentligt korrekturlästa, vilket gör att den innehåller ett alltför stort antal pinsamma stavfel. Vilket jag ber om överseende med, om du nu överväger att titta lite närmare i den.

Ja, det blir Cefalu för tredje gången. En fin liten stad, som man gärna återvänder till.

Leonardo sa...

All lycka på resa och vistelse!
/Leonardo

Sven-Erik Klinkmann sa...

Instämmer med föregående talare. Cefalu låter spännande.