Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

tisdag 17 mars 2020

Toapapper och annat viktigtTillbaka i stan efter några dagar på landet. Lugn trafik och glest med folk på gatorna, alldeles som det brukar vara en söndagseftermiddag.

Men i ICA-butiken är det mer folk än vanligt, och jag blir strax varse de stora tomrummen här och var på hyllorna. I olika medier ser jag att fler gjort samma iakttagelse; hamstringen tog redan före helgen rejäl fart.

Allt rullat papper är borta, näsdukarna likaså. Pastakartongerna nästan helt och hållet slut. De små nudelpaketen - den fattige studentens lunch - också på upphällningen. Frysdiskarna gapar tomt på flera ställen. Inte en enda jästbit och inget mjöl, men några smörpaket återstår i alla fall. Av stora runda knäckebrödspaket finns summa tre stycken kvar.

Å andra sidan tycks handlaren i vissa avseenden varit förberedd. Stapeln av krossade tomater på burk har aldrig varit högre och ett berg av gröngula bananer packas upp inför allas åsyn. 

Svenska folket har beslutat överleva under civiliserade former även i en tänkbar karantän, den saken är klar. Och som utpekad medlem av en riskgrupp - "äldre" - får man se till att vara bland dem som planerar sin isolering ett tag framöver, bland annat genom att kasta sig över torrvarorna och pappersbalarna och sedan stanna hemma i läsfåtöljen, se tiden an och bli ännu något lite äldre. 

Följaktligen gör jag ett sista försök till komplettering tidigt denna tisdagsmorgon. Och ser man på - där finns nu lite toapapper! Med ett par överfulla varukassar bör vi nu tillsammans med frysens innehåll klara oss åtminstone ett par veckor framåt. 

Eftersom vi har turen att bo i en mindre bostadsförening som ordnat det så att vi som är äldre kan få hjälp att handla av de yngre, får vi därefter lita till goda grannar. Vi lär väl aldrig gå ut på balkongerna och sjunga som de ljuvliga napolitanarna, men det finns många sätt att hålla modet uppe även bland oss i det kyligare Norden. 

Och än så länge har, såvitt jag vet, Folkhälsomyndigheten beviljat alla permission att lufta sig och gå ut med hunden.

2 kommentarer:

tant Hannele på Hisingen sa...

har hamstrat böcker... hamstrar inget annat, äter det som finns, synd att det inte finns svensk frukt denna årstid... men läste att Tradera och Blocket stoppar all försäljning av handsprit och munskydd för att förhindra bunkring och skenande priser…. svartbörsen är i gång, läskigt, vissa försöker sko sig på andras rädsla.

Einar J sa...

Ja, den där livslånga hamstringen av böcker har man nu mer än någonsin glädje av.