Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

onsdag 5 februari 2014

Musikens maktVia facebook nåddes jag idag av ett sånt där klipp från nätet som ju facebook till stora delar består av. Sällan har jag klickat gilla med större glädje och tillfredsställelse.

Det handlar om musikens makt att väcka upp livsandarna, också när man blir åldrad, deprimerad och dement, eller vem vet vad och vilket och kanske är det både och eller allt tillsammans.

En gammal svart man, sedan tio år placerad på vårdhem, sitter hopsjunken och som levande död för omvärlden. Grumsar något knappt hörbart som svar på frågor.

Personalen har emellertid upptäckt musikens makt och visar vad som sker när man sätter på honom ett par hörlurar med hans favoritmusik från förr. Och den berömde neurologen Oliver Sacks intygar vad som egentligen inte behöver intygas. Det är bara att se själv. Här.

Cab Calloway, som den gamle mannen uppenbarligen lyssnar till, finns här.

Inga kommentarer: