Här finns rapsodiska tankar om sådant som jag hört, läst och sett, kort sagt upptäckter av olika slag. Det rör sig mestadels om klassisk musik, litteratur och konst, men även resor och episoder ur vardagen.

"Omkring allt färdigt står det ogjorda och växer". - R M Rilke

måndag 25 november 2013

Romantiskt preludiumDen här novemberkvällen lyssnar jag gång på gång till ett preludium av Sergei Rachmaninov, op. 23, nr 4, Andante cantabile, för piano. Och jag undrar, finns det ett större och vackrare vemod i hela det väldiga Ryssland än detta?

Melodin sörjer stilla i tunga klockklanger, men bärs av polyrytmisk energi hela vägen till den oundvikliga stegringen när känslorna hotar att ta över.

Fyll det med vad ni vill och vad ni har av oförlöst sentiment, av tankar på allt det där som är över, borta, förbi, och jag tror att ni sedan sover en aning mer tillfreds.

Det är mästaren Grigory Sokolov som här spelar som bara han kan.

Bilden: Sergei Rachmaninov

2 kommentarer:

Sven-Erik Klinkmann sa...

Underbart vackert och melankoliskt stycke med klara popkvaliteter, vilket betyder att man, efter att ha hört stycket, känner en obetvinglig lust att lyssna på det på nytt. Hittade det på en vinyl med Svjatoslav Richter på DG, får nog ta och kolla den lilla Rachmaninoff-avdelningen i skivsamlingen mer fokuserat framöver.

Einar J sa...

Ja, jag har lyssnat till Richter också. Givetvis mycket bra, men i just det här stycket tycker jag att Sokolov tar hem priset.
Rachmaninov är inte bara pianokonserterna. Hans verk för solopiano är verkligen värda att återkomma till.